Drömmen om Gotland

Johanna med familj flyttade ned till Gotland i december 2019.  Hur vi tänkte är det många som undrar över. 

Varför valde ni att flytta med hela familjen till Gotland?

Min man är från Gotland och vi hade pratat i flera år om att testa att flytta. Vi var trötta på ekorrhjulet med pendling fram och tillbaka till stan i Stockholm. Stressad tillvaro med minimal livskvalitet i vardagen. Att vara på Gotland på sommaren innebar alltid en annan känsla så varför inte bo där man trivdes. Men sen kom saker emellan, vi letade hus men hittade inget som passade och så fortsatte det tills vi till slut bara bestämde oss. Vi köpte ett hus på sommaren och sålde vårt hus i Tyresö på hösten. Nu eller aldrig blev nu och vi tog våra tre barn och flyttade till Visby

Vad har varit den största utmaningen med att byta från ett liv i storstan till Visby?

Den största utmaningen var nog att få ihop det med skolor för barnen. Med barn i blandade åldrar (från 7 – 17) så var det inte alla som var överförtjusta i att flytta. Dessutom visade det sig att vår äldsta sons linje på gymnasiet inte gick att läsa i Visby så han har fått pussla ihop lite för att ihop de kurser som de andra läst men inte han gjort tidigare. 

Vad är det bästa med att bo på Gotland?

Närheten till allt och känslan av att både bo på landet och i en ”stad” när man vill. Vi har ju valt att bo i Visby så vi har restauranger, affärer, caféer, barer på promenadavstånd samtidigt som vi har en av världens vackraste städer att bara promenera i. Förutom det finns ”landet” precis runt hörnet. Alla fantastiska utflyktsmål, stränder, skogar mm. Vi älskar dessutom landsvägscykling och här kan man faktiskt cykla flera mil utan att någon tutar och är upprörd att man cyklar på vägbanan!

Har ni märkt av några begränsningar av att bo på en ö?

Den största begränsningen är ju att man är ”isolerad” på det sättet att man måste ta sig hit med båt eller flyg. Att dra till fjällen en helg är inte lika lätt som det var tidigare. 

Några tips på om man är sugen på att göra samma resa men inte riktigt vågar?

Det är bara att göra. Det brukar ordna sig om man bara vill. Dessutom vet man att det ”gamla” livet finns kvar om man inte skulle trivas och då är det bara att flytta tillbaka.

Hur kom det sig att ni startade Gotlandsposters?

Det var faktiskt min son som är 17 år som ville ha en fin posters på sin vägg. Vad ger man en tonåring tänkte jag och började tänka på att det vore fint med en posters från Gotland. När jag började leta hittade jag många fina från andra destinationer men ingen från Gotland. Sagt och gjort - så skapades Gotlandsposters. De första motiven som vi tagit fram är från några av de platser som vi har som favoriter och som vi vet att vi delar med många andra. Dock har varje plats ibland flera unika ställen att illustrera så det kommer antagligen bli fler motiv från samma plats i framtiden. Bara Fårö har säkerligen 10 unika motiv som man vill ta fram. 

Bild: Styling @helene_holmstedt och Foto Hans Bjurling - Från vårt hus i Visby för Tidningen Lantliv

Lämna en kommentar